Alapos késésben vagyok az idei Karácsonnyal kapcsolatban (is). Mióta gyerekeim vannak, rájuk fogom. De itt nem átallok gyónni: halogatós fajtából faragtak, és amit lehet, elhalasztok holnapra. 

Ez így nem teljesen igaz, de rohantam már december 23-án is ajándékot venni, a nem is olyan távoli múltban :) 
Idén a halogatást a kalendáriumkészítéssel kezdem, nehogy kiessek a szerepemből. Tulajdonképpen teljesen időben vagyok különben, tekintve, hogy november 17-e vagyon, és jövő hónap elejére kell elkészülnie - szól ilyenkor rám a pozitivista énem. Csakhogy, addig még a beszerzés, a fabrikálásra szakított idő, és a kivitelezés buktatói is alaposan meg fognak leckéztetni - replikázik a kárörvendő pesszimista belőlem, és azonnal szövetségre is lép Murphy-vel, hogy tervet eszkábáljon az idei velem való alapos kibabrálásra. 

Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért vetettem bele magam a keresgélésbe, hogy inspirációt gyűjtsek, egyáltalán milyen típusú naptárral szeretném elkápráztatni a két gyereket. Nagyon szépeket találtam, és ha már megtaláltam őket, gyorsan közzé is teszem, hátha akadnak hozzám hasonló halogatósok, akiknek hiába van milliónyi esze ága, eddig egyikbe sem jutott az a gondolat, hogy idejében érdemes rákészülni. (Ha másért nem, a többi halogatós beszerzési helyeken történő torlódását elkerülendő). 

Típusait tekintve igyekeztem kategorizálni a szépségeket, hogyaszongya: újrahasznosítós, fabrikálós-kreatív, varrós és patchwork, roppant egyszerű, bohókás, és Az Igazi. 

Kezdem a (szerintem) roppant egyszerűekkel:

Picit jellegtelen, de a bátortalanabbaknak biztos befutó ez a néhány aprócska színes doboz, és előregyártott számok segítségével elkészíthető kalendárium:

Elkku Hakkarainen.jpg                                                (Elkku Hakkarainen)

Ugyanez csodaédes gyerekzoknikkal, füzérbe rendezve:

szepkaracsonyponthu.jpg                                                                 (szepkaracsony.hu)

A picit bátrabbak kísérletezhetnek színes csomagolópapírral, megmaradt textildarabokkal, akár azok vegyítésével is, egy kartonlapra vagy fatáblára erősítve, ehhez hasonló jelleggel:

Suzette Spencer_1.jpg                                                                   (Suzette Spencer)

Félig az újrahasznosítás jegyében beburkolt gyufásdobozból, de akár kész, erre a célra vásárolt apró dobozkákból is könnyen összeállítható megoldás a tortakínálóra halmozott pici csomagocskákból álló naptár:

Jackie Voelker.jpg                                                           (Jackie Voelker)

Ha már gyufásdoboz, akkor lehet különböző anyagokkal is bevonni, és egymásra fenyőfa formában ragasztva szintén ötletes kalendáriumot nyerhetünk, aminél nem utolsó szempont, hogy az előző megoldással szemben itt a kihúzható kis fiókokba elhelyezhetők a meglepetések:

Stephanie Stevens.jpg                                                                (Stephanie Stevens)

Egy kiszolgált, de szép formájú tálca, és néhány gyufásdoboz románcából született a következő ötlet, ahol a tálca festéket, a skatulyák díszruhát kaptak, és igazán helyes lett a végkifejlet:

Tiffany Matto.jpg                                                      (Tiffany Matto)

Apropó: tálca. Egy egyszerű megoldás azoknak az újrahasznosítóknak, akik vagy lusták, vagy nincs kedvük további ajándékok elrejtéséhez ;-) :

Amy LaForte.jpg                                                                 (Amy LaForte)

Ezt a tálcát úgy tudom még elképzelni, hogy egy mágnessel rögzíthető Mikulással mendegélhetünk végig a számokon egészen Karácsonyig...

Hasonló problémám akad a következő kettő csodaszép, és finom naptárral is, mivel a visszaszámlálás hangulatát nagyonis megadják, de mire elérkezünk a nagy naphoz, gyakorlatilag elfogynak. A másik hátrányuk, hogy az előzőekből kifolyólag valószínűleg jövőre már nem kaphatók elő a szekrény mélyéről :

cafeblog.jpg                                                                         (Cafeblog)


mézesmandala.jpg                                                        (Mézesmandala)

Két klasszikusabb kalendárium a Karácsonyfát mintázó, falra erősített naptár, illetve az előre gyártott, aprófiókos dobozka, ám mindkettőt nyugodtan feldobhatjuk S.K. díszítéssel:

McLain Padilla.jpg                                                     (McLain Padilla)

orsivilág.jpg                                                  (Ovisvilág)

A szerelemből varrogatók kedvence lehet ez a három ötlet; az első egyszerűbb, ám színesebb, a másik kettő patchwork-ösebb megoldás (azzal a hátránnyal, hogy nem mindegyikbe tudunk belerejteni apróságokat). A zöld színnel játszó változat nekem nagyon harmonikus, míg az utolsóban a kedvenceim az aprólékos kidolgozás, az anyagok bátor vegyítése, és az összhangulat:

Christie Shutter.jpg                                                            (Christie Shutter)

Sarah Whiting_1.jpg                                                      (Sarah Whiting)

Szilvalé.jpg                                                             (Szilvalé)

Szintén egyszerű, de picit rendhagyóbb megoldás, ha előre gyártott, azonos színű cserepekben, kaspókban rejtjük el a csokit, ékszert, játékot, vagy pársoros vallomást. Ugyanez pepitában, ha tényleg pepitára, vagy akár színesre válogatjuk össze a hozzávaló edénykéket, és hasonlóan elrendezve kapnak helyet a falon:

Caitlin Nielsen.jpg                                                          (Caitlin Nielsen)

Az elhelyezést tekintve, jöjjön néhány gondolatébresztő példa még...

A szokásos kandallópárkányos verzió:

háziasszonysuli.jpg                                            (Háziasszonysuli)

A képkeretbe rendezett (ebben azt imádom, hogy visszafogottak a színei, és rendhagyó módon a meglepi nem zsebecskékben, hanem azokon "kívül" kapott helyet):

Heather Novak.jpg                                                       (Heather Novak)

A kicsit képzavaros, Húsvét-jellegű dekorral operáló, mégis mutatós, és roppant egyszerű, lusta-barát verzió:

maedchenmitherz.jpg                                                      (maedchenmitherz)

Az ajtóra szerkesztett változat (gyerekszoba felé eső részre tudom elképzelni, fegyelmezett, önkontrollt ügyesen gyakorló, jólnevelt kislányok esetén :D ):

ZoeStagg.jpg                                                                   (ZoeStagg)

És még egy, a személyes kedvencem, a lépcsőre véletlen-szerűnek tűnően halmozott, nagyon hangulatos kalendárium (amit valószínűleg utálnék kerülgetni, de szerencsére 24 nap alatt úgyis elfogyna): 

Laura Beth Love.jpg                                                                  (Laura Beth Love)

A végére jöjjön két külön figyelmet érdemlő darab még: a különböző méretű tábláscsokikat azonos csomagolópapírba vont, egyszerű gyertyadísszel feldobott típusú (ahol a meglepetés-jelleget el nem veszítendő, a csokik típusával erőteljesen variálnék), illetve a 100%-os GAG:

Tiffany D.jpg                 (Tiffany D)

Brooke Taylor_1.jpg                                                                 (Brooke Taylor)

Bár, valljuk be, ezutóbbinak annyi kalendárium-jellege sincs, mint egy Kiszel Tünde kiadványnak. Viszont legalább van benne tartalom :)

Az abszolút kedvencemet hagytam legutoljára. Nem éppen mai ötlet, de a színei, az anyag sugallta puhasága, az egyszerűsége, mégis mutatóssága, és a füzérbe rendezett kivitele miatt szeretem, úgyhogy idén teljes bizonyossággal állíthatom, hogy valami nagyon hasonlót fogok készíteni:

allsortstypepadcom_1.jpg                                        (allsortstypepadcom)

Nektek melyik tetszik a legjobban? 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketkezemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr374912256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása